Salı, Haziran 21, 2011

2010-11 Yılında Fenerbahçe Takım Sporlarında Ne Yaptı?


Acısıyla tatlısıyla bir sezonu daha kapattık ana branşlarda. Futbol, basketbol ve voleybolda sadece Kadın Futbolu'nda yer almayan Fenerbahçe Spor Kulübü diğer tüm takımlarıyla geçen sene kıl payı kaçırılan "5 Lig 5 Şampiyonluk" başarısını bu sene elde etti. İsterseniz bu başarının yanında bütün bir sezon ne gibi yollardan geçip neler başarmışız, arada nasıl fırsatları tepmişiz bir görelim.

Karşınızda ana branşlarda 2010-11 sezon özeti: 

Fenerbahçe Futbol Takımı 

Şampiyonlar Ligi: Şampiyonlar Ligi'ne 3. Ön Eleme turundan katılan Fenerbahçe deplasmanda alınan 2-2'lik beraberlik sonrası Kadıköy'de alınan 1-0'lık mağlubiyet ile birlikte Young Boys'a elendiğinde tarihler 4 Ağustos'u gösteriyordu. 

Avrupa Ligi: Şampiyonlar Ligi'nden elendikten sonra Avrupa Ligi Playoff'unda PAOK ile eşleşen Fenerbahçe, deplasmanda 1-0 yenildiği rakibiyle Şükrü Saracoğlu'nda 1-1 berabere kalarak Avrupa defterini henüz 26 Ağustos'ta kapatıyordu. 

Ziraat Türkiye Kupası: Gruplara direk katılan Fenerbahçe, 4 maçtan sadece son Gençlerbirliği maçını kazanıp elendiğinde tarih 27 Ocak'tı ve tüm taraftarlar bu takımın ikinci yarı nasıl toparlanacağını kara kara düşünüyordu. 

Spor Toto Süper Lig: Elinde bir tek Lig Şampiyonluğu hedefi kalan takım, tekrarlanması çok zor bir başarıya imza atarak ikinci yarıda sadece 2 puan kaybıyla ligi ilk yarıda 9 puan gerisinde kaldığı Trabzonspor’la eşit puanda kapatıyordu. İkili averajda üstün olan Fenerbahçe, son maçı olan Sivasspor deplasmanından 4-3 galip ayrılınca 22 Mayıs gecesi başlayan kutlamalar bir sonraki günün akşamına kadar sürdü. 

Fenerbahçe Ülker (Erkek Basketbol Takımı) 

Cumhurbaşkanlığı Kupası: Bu kupada Efes Pilsen’le karşılaşan Fenerbahçe Ülker, ilk periyot eline geçirdiği 13 sayılık avantajı oyunun geneline yayamayınca üçüncü periyot arayı iyice kapatan Efes Pilsen son periyotta 4 sayılık bir avantaj yakalayarak maçı 79-77 kazanmasını bildi. Sezonun ilk kupası 13 Ekim’de kötü bir şekilde verilmiş oldu. 

Türkiye Kupası: Kayseri’de oynanan finalde Beşiktaş Cola Turca ile final oynayan Fenerbahçe Ülker, skorun periyot sonlarında dengede olduğu maçı kontrol altında tutarak 9 sayı farkla, 81-72 kazandı. Bu maçla takımın sezon içindeki ilk kupası da 13 Şubat’ta kazanılmış oldu. 

Turkish Airlines Euroleague: Gruplarda 7 galibiyet, 3 mağlubiyet alarak Montepaschi Siena’nın arkasında ikinci olan Fenerbahçe Ülker, Top 16’da Olympiacos, Power Electronics Valencia ve Zalgiris ile aynı grupta yer aldı. Gruba üç galibiyetle başlamasına rağmen Zalgiris deplasmanında alınan kritik mağlubiyet, ki bu maç Zalgiris’in Top 16’daki tek galibiyeti, sonrasında içeride gelen Olympiacos mağlubiyeti Power Electronics Valencia maçını ölüm kalım maçı durumuna getirmişti. Sinan Erdem’de maç içinde farkı yakalamış olsa da Emir’in son saniyede vurduğu iki blokla ve sadece 2 sayıyla maçı kazanabilen Fenerbahçe Ülker, deplasmanda Power Electronics Valencia’ya 14 sayı ile teslim oluyor ve 3 Mart akşamı Euroleague’den eleniyordu. 

Lig: Normal sezonu lider olarak kapatan Fenerbahçe Ülker, olası eşleşmelerde yarı finalde Efes Pilsen’I, finalde ise Galatasaray’I bekliyordu. Beklenen gerçekleşti, yarı finalde Efes Pilsen’I geçen Fenerbahçe, final serisinde Galatasaray’la karşılaştı.İlk iki maçı firesiz geçen Fenerbahçe Ülker, sonraki üç maçın ikisini kaybetmesine rağmen deplasmanda, serinin altıncı maçında kupaya uzanmayı başardı. Ana branşlardaki sezonun son kupası 17 Haziran’da geldi. 

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı 

Cumhurbaşkanlığı Kupası: Bu kupada Galatasaray Medical Park’la oynayan Fenerbahçe, ikinci periyottaki etkili oyunuyla farkı yakalayıp korumasını bildi. Maçı da 75-58 gibi bir skorla kazanan Fenerbahçe Bayan Basketbol Takımı sezonun ilk kupasını 21 Ekim’de havaya kaldırdı. 

Euroleague: Grubu kayıpsız tamamlayan Fenerbahçe, çapraz eşleşme grubunda son sıradan bir üste çıkan Galatasaray Medical Park ile eşleşti Top 16’da. İki maçı da kazanan Fenerbahçe, F4 öncesi Sparta&K engelini aşmak zorundaydı ancak Caferağa’da değerlendirilemeyen 17 sayılık fark, hem içerideki ilk maçı hem de seriyi kaybetmelerine neden oldu. Rusya’da Sparta&K’a 74-56 yenildikleri 25 Şubat’ta bu sezonki Euroleague macerası sonlanmış oldu Fenerbahçe için. 

Türkiye Kupası: Yarı Finalde diğer tüm turnuvalarda olduğu gibi Galatasaray Medical Park’la eşleşen Fenerbahçe, son çeyreğe kadar başa baş giden bir maç izletti bizlere. Hücumların tıkandığı son çeyrekte yaklaşık iki dakika kala 3 sayı geride olan Fenerbahçe, o süreç boyunca sayı üretemeyince maç 63-60 Galatasaray Medical Park lehine sonuçlandı ve Fenerbahçe Bayan Basketbol Takımı Türkiye Kupası’ın kazanma şansını 13 Mart’ta kaybetmiş oldu. 

Lig: Normal sezonu lider olarak bitiremeyince olası final eşleşmesinde saha avantajını kaptıran Fenerbahçe, beklendiği gibi finalde Galatasaray Medical Park ile karşılaştı. Deplasmandaki ilk maçı alarak saha avantajını eline geçiren Potanın Kraliçeleri, Caferağa’ya seriyi 1-1 olarak taşımasını bildi böylece. İçerideki iki maçı da kazanan takım, doping skandalı gölgesinde geçen sancılı bir sezonun sonunda hak ettiği şampiyonluğa 17 Nisan’da ulaşmış oldu. 

Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımı 

Süper Kupa: Sezonun ilk kupasını kazanmak için Ziraat Bankası karşısına çıkan Fenerbahçe, 14 Ekim günü ilk setini aldığı maçtan 3-1 yenik ayrılarak gümüş madalyayla yetinmek zorunda kalıyordu. 

CEV Şampiyonlar Ligi: Sezona iyi başlayamayan Fenerbahçe, ilk maçı Sisley Treviso’ya kaybedip ikinci maçında deplasmanda Tours VB’yi yendiğinde bundan sonra gruptan sadece 2 set çıkarabileceklerini öğrenseler şaşırırlardı herhalde. Ama sonuç öyle oldu. Tek galibiyet grubu lider bitiren Tours VB deplasmanından geldi. 12 Ocak’ta oynanan ve 3-1 Sisley Treviso galibiyetiyle sonuçlanan maç Fenerbahçe’nin bu sezon Avrupa’daki son maçıydı. 

Türkiye Kupası: F4'ün ilk gününde Beşiktaşı 3-0 ile geçen Fenerbahçe'nin rakibi İ.B.B.'yi 3-1 ile geçen Arkas Spor oldu. 26 Mart akşamı Ankara'da oynanan maç ortada geçti ve son sette elde ettiği avantajı koruyan Arkas Spor Teledünya Türkiye Kupası'na uzanmış oldu. Artık tek hedef ligdi Fenerbahçe için. 

Lig: Ligi beklenenin çok altında 5. sırada bitiren Fenerbahçe'nin belki de tek avantajı finale kalmayı başarırsa çok zorlu bir yoldan geçecek olmasıydı. Ben dahil çoğu taraftar performansını yükseltebilecek olan takımın finale kaldığında şampiyonluğa uzanacağına inancı tamdı. Finalde kupayı kıl payı kaptırdığı Arkas Spor'la oynayan Fenerbahçe saha avantajı olmadığı için ilk maçı deplasmanda oynayacak, sonraki 4 maçın ilk ikisi ise Burhan Felek'te olacaktı. İzmir'deki maçı güzel bir oyunla ve 3-1 gibi bir skorla geçen Fenerbahçe, içeride oynanan ikinci maçı da aynı skorla kazanınca 24 Nisan günü Burhan Felek'e şampiyonluk kupasını almak için çıktılar. Bu maçı da 3-0 kazanan Filenin Şövalyeleri daha önce Kupa Finali'nde kaybettiği rakibinden rövanşı tam da istediği gibi,tüm seri de sadece 2 set vererek alıyordu. 

Fenerbahçe Acıbadem (Kadın Voleybol Takımı) 

Süper Kupa: Sezonun ilk kupa maçına Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom karşısında çıkan Fenerbahçe Acıbadem, 19 Kasım'da oynanan maçı 3-1 kazanarak sezona madalyayla başladı. 
Dünya Kulüpler Şampiyonası: 15-21 Aralık tarihleri arasında Doha'da düzenlenen şampiyonaya wild card'la katılan Fenerbahçe Acıbadem, güçlü ekipleri geride bırakarak 21 Aralık günü Brezilya'nın Sollys Osasco  takımı karşısına çıktı şampiyonluk için. Kupa 3-0 gibi net bir skorla geldi  ve sezonun ikinci kupasını da boş geçmemiş oldu Sarı Melekler. 

Teledünya Türkiye Kupası: Türkiye Kupası'nda 2. Etap 1. Tur müsabakalarında yine VGSTT ile eşleşen Fenerbahçe, rakibine 3-2 kaybedip çeyrek finale çıkamadığında tarih 30 Aralık'tı. 

CEV Şampiyonlar Ligi: F4'ün ev sahibi olan takım olarak Avrupa'da çok az maç yapan Fenerbahçe Acıbadem, F4'e gelindiğinde statü gereği  yarı final maçını yine VGSTT'a karşı oynadı. Organizasyonel olarak türlü çarpıklıkların göze battığı günde bir türlü bekleneni veremeyen takım, son sette 7-2 öne geçmesine rağmen Türkiye Kupası'nda kaybettiği maçın bir benzerini yaşatarak 15-11 ile son seti, maçı da 3-2 kaybediyordu. 19 Mart'taki bu yenilgi Avrupa Kupası'nın son maçı değildi ancak 20 Mart'ta oynanan ve 3-1 gibi rahat bir skorla kazandıkları Scavolini Pesaro maçı formaliteden öte değildi taraftarın gözünde. 

Lig: Sarı Meleklerin normal sezonu lider bitirebilmesi için VGSTT'nin Eczacıbaşı'nı deplasmanda 3-2 yenmesi gerekiyordu.  İstenen sonuç gelince o maçtan, finale kadar karşılarına çıkan takımları çok rahat oyunlarla geçerken herkesin kafasında CEV Şampiyonlar Ligi'nde yaşananların aynısını yaşar mıyız korkusu vardı.  İlk maçı 3-2 alan Fenerbahçe Acıbadem, daha sonra oynadığı iki "deplasman" maçını da 3-0 ve 3-2 kazanarak lig şampiyonluğuna ulaşmış oldu. Yine de, CEV Şampiyonlar Ligi'nde yaşananlar bu sevinci buruklaştırdı desek yanılmayız herhalde.
  

Son olarak rakamlara bakarsak, 5 ana branşta 5 şampiyonluk dahil olmak üzere toplamda teorik olarak kazanılabilecek 20 kupadan 10'unu kazanan bir spor kulübüyüz. Ki bunlar sadece takım sporları ve A takımlar düzeyinde. Alt yapılar ile masa tenisi, atletizm, yüzme, yelken, kürek ve boks branşları hariç.  Uzun lafın kısası, ne kadar övünsek az!


Ek.1: Hali hazırda Fenerbahçe Televizyonu'nun yaptığı şöyle bir video da varmış. Tüm branşlardaki şampiyonluklar ve madalyalar için buyurunuz.

5 yorum:

  1. Ellerine sağlık. Güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  2. Sezonu çok güzel özetlemişsin Sercan..Eline sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Evet hakikatten güzel yazı; genel anlamda ilerleyen zamanda kaynak olabilir. Aslında benim bununla ilgili bir düşüncem var. FBloggers sitesi açarsak eğer iyi bir istatistiki bilgi köşesi yapmak lazım. Bu bilgiler oralarda depolanabilir böylelikle. Aslında uzun vadede bir FB veri tabanı projesine bile dönüştürülebilir.

    Unionclub

    YanıtlaSil
  4. Yapılması lazım bence de. Tamchee de bütün branşlardaki başarıları soruyordu dün akşam. Bilemiyorum demiştim ama sonra en sondaki videoyu paylaştı bir arkadaş twitterda, kimdi hatırlamıyorum. El altında bulunmaları lazım gerçekten.

    YanıtlaSil
  5. Evet Firat mutlaka istatistiksel birseyler yapmamiz lazim..!! Senin bu guzel postunda oldugu gibi ama butun branslardaki basarilari da gorebilsek ne guzel olur dimi Sercan..!? Ellerine saglik..!!

    YanıtlaSil